Figuranten

De inschrijvingen voor figuranten en vrijwilligers voor Kaeskoppenstad zijn geopend.

Inschrijven

Heb je vragen over deelname? Mail dan naar info@kaeskoppenstad.nl

Themastraten

We werken ook dit jaar weer met themastraten. Dit houdt in dat de bezoeker een route loopt, die telkens van thema (en daarmee sfeer) verandert. De straat waarin je jouw rol gaat spelen is dan ook zeer bepalend voor hoe je je rol invult. Op die manier maken we een verdiepende slag op spelgebied. Kies dan ook eerst je straat, daarna je rol en vergeet daarbij ook niet dat je iedere rol in samenspraak met de regisseur naar smaak kunt invullen.

De themastraten waar je uit kan kiezen zijn:
1) Handel & Ambacht
2) Burgerij & Vertier
3) Kommer & Kwel
4) Educatie
5) Weelde & Macht
6) Reinheid & Zorg


1. Handel & Ambacht
Op de markt ontmoet je kooplui die hun waar proberen te slijten, hier staan hard werken en bedrijvigheid centraal.

2. Burgerij & Vertier
Men gaat vrolijk zingend en dansend over straat om de overwinningen van de stad te vieren. Je bent bezig met de verhalen en roddels van de dag, even ontladen en ontspannen, wegkijken van dat wat eigenlijk had moeten gebeuren. De sfeer is luidruchtig, gezellig en opzwepend. Je zou er zo bij aansluiten.

3. Kommer & Kwel
Ellende, zwaarmoedigheid, list en bedrog staan hier centraal. Je krijgt er de bibbers van. Iedereen hier heeft een verhaal, je kiest er per slot van rekening niet voor niets voor om hier te staan. Kommer en kwel overkomt je.

4. Educatie
In deze straten staat leren centraal: van het schildersatelier tot de Latijnse School. Hier zijn volop spellen en proeven gaande, en help je bezoekers ook wat op te steken.

5. Weelde & Macht
Hier worden de overwinningen gevierd. Hier wordt genoten van de rijkdom, de sfeer is ontspannen vol energie. De mensen zijn trots op wat bereikt is. Het genot van de rijkdom, de trots van de overwinning, maar ook het gemis van wie zijn verloren in de strijd, of een sappige roddel is de moeite waard om naar te luisteren. Het moge duidelijk zijn dat de spelers hier een hogere status hebben, en denk eraan: een hogere status kan zowel negatieve als positieve houdingen uitstralen..

6. Reinheid & Zorg
De bezoeker wordt geleid door de medische wereld van toen, maar ook hoe en waar hygiëne in deze tijd uit bestond. Het spel hier heeft een bepaalde urgentie. Het belang van wat de spelers aan het doen zijn is duidelijk aanwezig. Uiteraard niet zonder een lolletje hier en daar... Ook hier is handelsgeest aanwezig, maar de bedrijvigheid is anders.

Workshop data

Hieronder vind je de workshopindeling voor 2024

Alle workshops vinden plaats in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG - Alkmaar

Let op: als je voor de eerste keer meedoet, óf de basisbeginselen weer wilt opfrissen, dan sluit je aan bij de basisworkshop. Ken je Kaeskoppenstad al langer, dan mag je aansluiten bij de algemene workshop.

Let op: de Bakkerye, Bierkaye, het Schildersatelier en een aantal andere groepen hebben geen workshop. Vind je het toch fijn om aan te sluiten? Mail dan naar info@kaeskoppenstad.nl.

VRIJDAG 19 april

19.00 uur: Kinderworkshop voor melaatsen, straatvegers, bloemenmeisjes, schoenenpoetsers, tonnenrollers en kledingwassers
20.00 uur: Praktyck van Foreest
21.00 uur: Herbergier en barhangers & Secreten

 

Zaterdag 20 april

08.30 uur tot 11.35 uur: Handel & Ambacht.
08.30 uur tot 11.35 uur: basisworkshop
10.00 uur tot 11.35 uur: algemene workshop, voor iedereen

 

12.05 uur tot 15.10 uur: Weelde & Macht + Buurtgenoten & poortwachters
12.05 uur tot 15.10 uur: basisworkshop
13.35 uur tot 15.10 uur: algemene workshop, voor iedereen

 

15.35 uur tot 18.40 uur: Burgerij & Vertier
15.35 uur tot 18.40 uur: basisworkshop
17.05 uur tot 18.40 uur: algemene workshop, voor iedereen

 

Zondag 21 april

09.00 uur tot 12.05 uur: Kommer & Kwel, groep 1 (let op: deze straat bestaat uit 2 delen, je hoort tzt van ons in welk deel jouw workshop plaatsvindt). 
09.00 uur tot 12.05 uur: basisworkshop
10.30 uur tot 12.05 uur: algemene workshop, voor iedereen

 

12.35 uur tot 15.40 uur: Kommer en Kwel, deel 2 (let op: deze straat bestaat uit 2 delen, je hoort tzt van ons in welk deel jouw workshop plaatsvindt). 
12.35 uur tot 15.40 uur: basisworkshop
14.05 uur tot 15.40 uur: algemene workshop, voor iedereen

 

16.00 uur tot 17.00 uur: Weeshuis kinderen en begeleiders & Schoolklas kinderen en begeleiders 
16.00 uur tot 17.00 uur: algemene workshop, voor iedereen

 

Alle workshops vinden plaats in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG - Alkmaar

Aandachtspunten

Jaarlijks spelen er honderden figuranten mee in Kaeskoppenstad.

Om alles in goede banen te leiden, werken we met een aantal aandachtspunten en regels: 

Themastraten
In Kaeskoppenstad zijn er 'Themastraten'. In een themastraat waan je je volledig in een bepaald thema, lees hier meer over onder het kopje Themastraten.

Rollen kiezen
Een themastraat bestaat uit meerdere rollen. Je kunt bij de inschrijving je voorkeur voor een bepaalde rol in een bepaalde themastraat aangeven. Je mag 2 voorkeursrollen selecteren.

Je kiest een specifieke rol in een themastraat - denk eraan dat een straatveger in Burgerij & Vertier een hele andere dag heeft dan een straatveger bij Kommer & Kwel. Kies met die kennis voor een themastraat en daarna een rol.

Mailadressen
Let op: je mag je maar één keer opgeven met een e-mailadres. Elke figurant moet dus een eigen mailadres hebben. Op deze manier kunnen wij geautomatiseerde mails versturen over workshops en het evenement zelf. 

Rolindeling
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen ervaren en minder ervaren figuranten. Zo leert iedereen van elkaar en vormen de groepen één geheel. De workshops zijn zo ingericht dat ze voor iedereen interessant zijn. 

Workshops 
Tijdens de workshops leer je je medespelers kennen en je leert samenspelen met verschillende personages. Ook is dit het moment dat de rollen officieel worden verdeeld, zorg dus dat je erbij bent! 

De workshop begint met een gedeelte voor onervaren figuranten en figuranten die het fijn vinden om de basisbeginselen op te frissen. Daarna is er een introductie door de organisatie en is er ruimte voor vragen! We sluiten af met een workshop van 75 minuten waarin je de andere figuranten uit jouw straat ontmoet en samen intensief aan de slag gaat. Zien we je daar?

Tijdens de workshop gebruik je bijvoorbeeld onderstaande documenten. Je kan ze hier alvast lezen.
- Karakteropbouwformulier
- Verhaallijnen 
- Do's and Dont's

Beschikbaarheid
We verwachten van alle figuranten dat ze twee volle dagen meespelen. Het is dus niet mogelijk je in te schrijven voor één dag.

Kinderen
Kinderen zijn meer dan welkom als figurant! Er zijn specifieke kinderrollen, maar een kind kan in een aantal gevallen ook dezelfde rol spelen als zijn/haar begeleider. Kinderen t/m 11 jaar zijn verplicht om zich aan te melden met een begeleider. Als begeleider kun je maximaal 3 kinderen begeleiden. Je dient als begeleider minimaal 18 jaar oud te zijn.

Duo
Je kunt je opgeven in een duo, dus maximaal 2 personen.

Willen jullie je liever opgeven als een grote groep? Maak dan subgroepen van 2 personen en schrijf je in in dezelfde themastraat of bedenk een eigen project (zoals Secreten, Pracktijk van Foreest etc.). Voor inspiratie kun je contact met ons opnemen via info@kaeskoppenstad.nl.

En nu?
Enthousiast geworden? Meld je aan!

Inschrijven